Huawei kendi işletim sistemini geliştirirse neler olur?

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Apple kendi işletim sistemini geliştiriyor. Sadece kendi belirlediği donanımları kullanarak o donanımlara özgü kodlamalar yaparak birçok android cihazdan daha düşük seviyeli donanımlar kullanmasına rağmen o donanıma özgü kodlar yazarak en iyi şekilde kullanıyor. Örneğin Samsung Note 8 cihazını düşünelim. Iphone X’ten daha yüksek bir donanıma sahip. Ram yüksek, işlemci hızı ve çekirdek sayısı yüksek ama yine de Apple daha performanslı. Çünkü Apple kendi driverlarını kendi işletim sistemlerini kendi yazılımlarını o donanımın en ince ayrıntılarına inerek kodlama yapıyorlar ve düşük donanımla yüksek performans alıyorlar. Bu çok işe yarayan bir yöntem. Android JVM kullanıyor. JVM yani Java Virtual Machine. Androiddeki yazılımlar işlemcinin kendisini kullanmaz, JVM’i kullanır. Yani yazılımların işlemciyle arasında bir katman var ve bu katman performans düşüklüğü yaşatıyor. Hiçbir Java yazılımı derlenerek yazılmış bir yazılım kadar performanslı olamaz. 6 yıllık Java geliştiricisi olarak söylüyorum bunu. Java’da performans arttırıcı işlemler var ama yine de derlenen bir yazılım kadar hızlı çalışamaz.

IOS işletim sisteminde arada bir katman yok. Uygulamalar o işlemciye uygun şekilde derlenir ve doğrudan işlemciye komutlar gönderir. Bu sayede donanımı en iyi performans elde edecek şekilde çalışır. Örneğin bir oyun Apple’da 60 FPS veriyorsa aynı oyun Note 4 (Iphone 6’dan daha iyi donanıma sahip olmasına rağmen) 50 FPS verir. Son kullanıcı için pek farkedilmez ama yazılım dünyası için bunlar önemli parametrelerdir. Huawei Apple’ın taktiğini uygularsa Android’den daha performanslı telefonlar üretebilir.

Amerika’nın bu ambargosunun amacı Huawei’ye ve dünyaya göz dağı vermek ve rakipleri hizaya sokmaya çalışmak olabilir ama eğer Huawei Apple’ın taktiğini kullanarak kendi işletim sistemini geliştirirse Android ve Google’ın tahtını sallayabilir. Belki de bu durum mobil dünyaya farklı ufuklar açabilir ve Amerika kendi ayağına sıkmış olmasına sebep olabilir. Çünkü bu durumda amerikan şirketlerinin tekelliği son bulur ve Çin ve Rusya gibi ülkelerin kendi mobil işletim sistemlerini geliştirmesine ve Amerikan şirketlerinin pazar kaybı yaşamasına sebep olabilir. Tabiki bunlar ilk başta aklıma gelen sonuçlar. Ben de neler olacağını merakla bekliyorum. Umarım herkes için hayırlı neticeler elde ederiz. Herkese mutlu günler dilerim.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.