Fatura kesmek ve vergilendirme mantığı

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Vergi bir devletin ayakta durmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisidir. Vergi sistemi olmasa devletin kasasına para girmez, para olmayınca vatandaşa gerekli hizmetler sunulamaz. Eğitim, güvenlik, enerji, ulaşım ve ticaret yapmak gibi en önemli ihtiyaçlarımızı karşılamak devletin sorumluluğundadır ve eğer vergi vermezsek bu hizmetleri alamayız. Bu yüzden yaptığımız alışverişlerde vergimizi özenle vermeliyiz. Satış yaparken neye göre vergi çıkar, fatura neden kesilir, faturayı kestiğimizde neden vergi vermemiz gerekir, fatura kesmezsek ne olur gibi soruları cevaplandırmaya çalışalım.

Fatura ve vergi ilişkisi

Öncelikle şunu hatırlatalım ki devlet her konuda yazılı evrak ister. Diploma yazılı evraktır, imzalar ve sözleşmeler birer evraktır. Faturalar da evraktır ve maliye bakanlığı bu evrakların takibini yapar. Her alış satış işleminin birden fazla nüshası olmalıdır. Örneğin bir ürün sattınız. Her nüshada sattığınız ürünün bilgileri, ücreti, vergi oranı ve miktarı aynı şekilde yazmalıdır. Nüshalardan birini satış yaptığınız kişi veya şirkete verirsiniz. Birini maliyenin denetleyebilmesi için muhasebecinize verirsiniz o da bu nüshayı sizin dosyanızda saklar. Biri de fatura koçanında kalır. Faturayı sizden alan müşteri veya şirket bunu kendi beyannamesinde gider olarak gösterir ve bu ticaret devletin kayıtlarına girer. Gider olarak gösterdiğinde kendi gelirlerinin gelir vergisinden düşülecektir. Bu yüzden o müşteri veya şirket kendi menfaati gereği fatura istemiştir ve gider olarak göstermiştir. Alıcının menfaatinden dolayı bu ticaret devletin kayıtlarındadır ve artık sizin devlete borcunuz vardır. Eğer bu borcu ödemez veya geciktirirseniz faiziyle ödemek zorunda kalıp ceza yersiniz. Faturayla verginin ilişkisi bu şekildedir ve alıcının menfaatindan dolayı devlete vergi ödersiniz.

Fatura kesmezsek ne olur?

Müşteri fatura isterse mecbur kesmek zorundasınız. İstemezse de şöyle bir durum oluşur. Yıllık belli bir miktara kadar kazancınızdan vergi ödemek zorunda değilsiniz (bu miktarı tam olarak bilmiyorum bilen varsa yoruma yazarsa sevinirim). Bu miktarı geçtiğinizde gelir vergisi ödemek zorundasınız ve bu da %15tir. Bu yıl içerisinde 1 milyon tl banka hesabınıza girdiğini varsayarsak bunu devlete bildirmeli ve %15’ini vergi olarak vermeniz gerekmektedir (bu bildirme ve ödeme işlemlerinin nasıl olacağını mali müşavirlerden öğrenebilirsiniz). Devlet bu paranın size ait olup olmadığına veya bu parayı kullanıp kullanmadığınıza bakmaz. Bu para banka yoluyla sizin hesabınıza girmişse devlet sizden bu parayı ister. Para banka yoluyla hesabınıza girdiği için bu borçtan kaçışınız yoktur. Herkesin banka hesaplarını devlet denetlemektedir ve büyük para transferleri asla devletin gözünden kaçmaz. Büyük paralarla uğraşıp bunun vergisini vermezseniz birgün kapınıza maliye memurları dayanıp ceza kesebilir veya vergi borcunuzu takip etmediğinizden dolayı borcunuz icraya düşer ve icra memurları kapınıza dayanıp eşyalarınızı götürebilir. Bu yüzden bu konularda daha dikkatli olmalısınız.

Kendi bildiğim kadarıyla fatura ve vergilendirme sisteminin işleyişini anlatmaya çalıştım. Hatalı veya eksik olduğum bir nokta varsa yorum yazarak düzeltmemde bana yardımcı olabilirsiniz. Herkese bol kazançlı günler dilerim.

 


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.