Nasıl trade yapılmalı? Yeni başlayanlara tavsiyeler.

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Bitcoin veya altcoinlerden para kazanmanın iki yolu vardır. Biri uzun vadede yatırım amaçlı olarak alıp bekletmek, ikincisi da kısa vadede al-sat yaparak para kazanmak. Burada kısa vadede nasıl para kazanılacağını kendi tecrübelerime dayanarak anlatmaya çalışacağım. Birinci maddeyi de başka bir makale yazarak ele alacağız.

Öncelikle şunu söyleyeyim, burada yazacaklarımı uygulayıp uygulamamak tamamen sizin inisiyatifinizdedir. Buradaki yazılanları uyguladıktan sonra zarar ederseniz bundan sizin sorumlu olduğunuzu ve şahsımın sorumlu tutulamayacağını belirtmek isterim. Ben bilgi verme amaçlı olarak yazıyorum. Kendi tecrübelerimdir ama her zaman bunlar kesin doğrudur diye bir görüş beyan etmiyorum.

Coin Seçimi
Kısa vadede al-sat yapmak için hangi coini seçeceğimiz önemlidir. Coin seçiminde en önemli etken coinin hacmidir. Küçük hacimli coinlerle alsat yapmaya çalışırsanız çok beklersiniz çünkü o coinlerde pek fazla işlem olmamaktadır. Grafiklere bakacak olursanız hacmi küçük coinlerde saatte bir, yarım saatte bir işlem yapılmaktadır ve bu bizim için uzun bir süredir çünkü fiyatların düşüp yükselmesi uzun zaman alacaktır.

Bir diğer faktör de coinin son 24 saat içerisindeki değişim oranı. Örneğin bittrexte işlem yaptığımızı farzedelim. Sol menüde arama kutucuğunun yanındaki aşağı yukarı ok simgesine tıklayıp “% Change” yazan seçeneğe tıklıyoruz. Coinleri son 24 saatte yükseliş sırasına göre listeliyor. Bu listeyi en aşağıya kaydırdığımızda son 24 saatte en çok düşen coini buluyoruz ve tıklıyoruz. Grafiğine baktığımızda bu coinin gerçekten dip yaptığını görebiliriz.

Dip yapan coinler genelde kısa sürede %1-2 arası artış yapacaktır. Bu yüzden şimdi bu coini alıp %1 kârla satış emri verebilirsiniz. Yüksek ihtimalle birkaç saat içinde otomatik satılacaktır.

Bunların haricinde birkaç faktör daha vardır örneğin haberleri takip etmek, coini çıkartan şahıs veya firmanın blog sitelerindeki paylaşımları, ücretli telegram gruplarındaki paylaşımlar vs gibi birçok faktör sayılabilir.

Asla Zararına Satmayın
Bu çok önemli. Coin düştüğünde değil düşük fiyattan sattığınızda zarar edersiniz. Zamanında yüklü miktarda XRP almış bir arkadaşım vardı. Aylarca beklemiş yükselmesini ama yükselmemiş aksine daha çok düşmüş. Acil bir ihtiyacı oldu ve satmak zorunda kaldı. 1 hafta sonra XRP birden yükseldi ama iş işten geçmişti artık. Aldığınız coini aylarca değil yıllarca bile bekleseniz kesinlikle satmamalısınız. Bu işin en önemli kuralı budur. Ben rahatlıkla şunu söyleyebilirim. Her coin mutlaka yükselir. Bugün değilse yarın, yarın değilse öbür gün. Bu yüzden asla satmayın. Coinin fiyatını belirleyen binlerce etken vardır ve hangisinin ne zaman etkili olacağını bilemezsiniz. Bu yüzden ölümüne hodl.

Hangi parayla trade yapmalıyım?
Kesinlikle kredi çekerek, evi arabayı satarak, değerli eşyalarınızı satarak trade yapmayın. Zararına satmamak altın kuralsa bu da gümüş kural diyebilirim. İyice uzman olana kadar, iyice tecrübe sahibi olana kadar, borsaları ve bazı coinleri iyice tanıyana kadar asla böyle bir hata yapmayın. Peki hangi parayla trade yapmalısınız? Sadece kenarda duran ve kaybederseniz çok fazla sizi üzmeyecek bir paranız varsa onunla trade yapın. Örneğin kenarda 10bin tl’niz varsa ve bu paradan 2-3 bin tl’sini kaybetmeyi göze alıyorsanız o zaman rahatlıkla trade yapabilirsiniz. Burası sizi korkutmasın. Trade yaparsanız para kaybedersiniz diye birşey demiyorum sadece en kötü ihtimali düşünün diyorum. Ayrıca trade yaparak tüm paranızı kaybetmezsiniz. 50, 100, 50, 100 derken toplamda 3 bin tl’nizi kaybetme riskiniz her zaman vardır. Tabiki bu kayıp eğer zarardayken satarsanız olacaktır. Coinin fiyatı düştüğünde değil.

Dolandırıcı olmayan coinleri seçin
Malesef bazen coinleri çıkaran kişi veya şirketler dolandırıcı çıkabiliyor. Bu yüzden hacmi yüksek olan ve en az 1 yıldır büyük borsalarda işlem gören coinleri seçerseniz bu tarz problemlerle karşılaşmazsınız. Eğer bir coini bir dolandırıcı çıkardığı tespit edilirse borsalardan o coin çıkartılır ve birdaha asla yükselmeyecek şekilde fiyatı çok yüksek oranda düşer hatta sıfırlanır. O yüzden hangi coinin güvenilir olduğunu tespit etmeniz gerekmektedir. https://foundico.com/ gibi siteleri takip ederek hangi coinin dolandırıcı (scam) olduğunu görebilirsiniz.

Bu arada yukarıdaki coin ben bu makaleyi yazarken yarım saat içerisinde %1.15 oranında yükselmiş. Makaleye başlarken bu coinden 200 dolarlık alsaydım 2.30 dolar kârlı satabilirdim. Komisyonları düşersek 1.3 dolar kazanmış olurdum. Sağlık olsun 

Son Söz
Kısaca nasıl trade yapılması gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundum. Tüm bunlar kendi tecrübelerimdir ve bu tecrübeler bana pahalıya patladı. Değerli iyinet üyeleri böyle zarar etmesinler diye bazı tüyolar vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuşumdur. Siz de kendi tecrübelerinizi konu altında yazarsanız hepimiz istifade edebiliriz. Bol kazançlı günler dilerim.

(Ertesi gün)
Bu arada DCT coin bu sabah %5 yükselmiş.

Mesela gece bu makaleyi yazarken 1000 dolarlık DCT alsaydım ve takip edip sabah 8de satsaydım 1050 dolarım olacaktı. Takip etmek lazım.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.