Nokia, Microsoft, Qt ve Linux

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Büyük teknoloji firmalarının birbirlerini satın almaları her zaman büyük yankı bulmuş olaylardır. Oracle Java’yı aldı konuyla ilgili birçok yazı yazıldı. Kafalar karıştı, geleceğe dair düşünceler ortaya kondu. Firmaların birbirini satın almaları çok doğal bir şey ve tabiki bu teknolojileri kullanan kişilerin de konuyla ilgili düşüncelerini ortaya koyması da çok doğal.

Qt, Trolltech tarafından geliştirilmeye başlanmış bir C++ frameworküdür. Ve bildiğiniz üzere Nokia bu framework’ün kendisini ve haklarını satın almıştır. Linux dünyasında bu olay çok ses getirdi çünkü bildiğiniz gibi KDE masaüstü ortamı Qt ile yazılmıştı. Ayrıca Skype ve Opera gibi birçok önemli uygulama Qt ile yazılmıştır. Kullanıcı kitlesi bu kadar çok olan bir teknolojinin satın alınması tabiki çok ses getiren bir olay olmuştur. Bunun artıları eksileri tartışılır fakat şuan konumuz bu değil. Konuya yavaş yavaş geliyoruz. Şimdi devam edelim.

Nokia’nın Qt’yi almasının sebepleri olabilir. Tabiki kendi çıkarları doğrultusunda meydana gelmiş bir olay bu. Herkes Nokia’nın Qt’yi alıp daha iyi seviyeye çıkartacağını umut etmekte haklı. Başka nasıl umut edebilir ki. Qt’yi laf olsun diye almamıştır herhalde. Nokia da çok bilinen bir teknoloji firması ve bu evlilikten ortaya güzel ürünler çıkması muhtemeldir. Gerçi Nokia’yı Linux dünyasında hiç duymadık ama bu satın alma sonucu Linux dünyasına girmiş oluyor ve ister istemez Linux kullanıcılarını etkiliyor. Buraya kadar bütün düşünülenler doğru. Peki Microsoft’a ne oluyor da Nokia’yı satın alıyor?

İnsanlar mobil teknolojiye çok rağbet gösteriyor. Her gün yeni dokunmatik telefonlar çıkıyor. Daha üstün özellikli daha güzel telefonlar. Tabiki böyle karmaşık cihazlar için bir işletim sistemi gerekiyor. Apple hem kendi cihazını üretiyor hem kendi işletim sistemini üretiyor. Böylece en uyumlu bir ikili ortaya koyuyor. Donanımı kendi tasarladığı için o donanıma göre en optimal işletim sistemini geliştiriyor. Ayrıca programlar ile ilgili katı kuralları olduğu için de yavaşlama donma çökme gibi saçmalıklar en aza indirilmiş oluyor. Android dünyası ise çok karışık. Bu işletim sistemi her donanımı desteklemek zorunda. Çeşit çeşit androidli telefonlar var. Hepsinde farklı işlemci, farklı kart okuyucu, farklı boyutta RAM, farklı ekranlar var ve Android mecburen bunların hepsini destekliyor. Donanım bu kadar karışık olunca yazılım ne yapsın. Yazılım bazen bu kadar donanımı desteklemekte çaresiz kalıyor. Uygulamalarla ilgili katı kuralları olmadığı için çökmeler, yavaşlamalar ve donmalar oluyor. Bu problemi çözmek kolay değil ama Android her gün yeni özellikler kazanıyor ve eksiklerini kapatıyor. Ayrıca her bütçeye uygun Androidli telefonlar mevcut. Bu yüzden Android mobil dünyanın vazgeçilmezi.

Gelelim Microsoft tarafına. Microsoft hiç şüphesiz kişisel bilgisayarların vazgeçilmezi durumunda fakat trend artık mobiliteden yana. Ve bizim güzide şirketimiz malesef mobiliteye gerekli önemi veremedi. İşletim sisteminin ücretinin yüksek oluşu bu sıkıntıyı doğurdu. Kimse 100 dolarluk telefona 250 dolarlık işletim sistemi yüklemez çünkü. Bu yüzden Windows işletim sistemi PC’lerdeki başarısını mobil cihazlarda gösteremedi. E Microsoft bu olaya daha fazla sessiz kalmak istemedi ve kendisi gibi mobil dünyada başarı sağlayamayan Nokia firmasını satın aldı.

Nokia’nın neden mobil platformlarda başarısız kaldığını bilmiyorum. Gereken önemi göstermedi herhalde. Bir zamanların efsanesi neden yeniliklere açık olamadı bilmiyorum. Şan şöhret gözlerini kör etmiş olabilir. Neyse. Nihayetinde Microsoft Nokia’yı aldı ve tabiki Windows işletim sistemini Nokia ürünlerinde dahili olarak satacak. Bu Microsoft için iyi bir hamle fakat Linux dünyası bundan nasıl etkilenir tartışılır. Microsoft gibi bencil bir firmanın Linux gibi açık kaynak bir işletim sistemine yaptığı zulümleri tekrar anlatmaya gerek yok.

Sonuç olarak Linux kullanıcılarının büyük bir kısmı KDE kullanıyor. KDE Qt ile yazıldı. Qt’yi Nokia satın aldı. Nokia’yı Microsoft satın aldı. Bu zincirleme sonucunda Linux nasıl etkilenir sorusu aklımıza geliyor. Açıkçası güzel cevaplar aklıma gelmiyor. Neden? Çünkü bu zincirin son halkası Microsoft ve bu şirketin Linux ile iyi anlaşamadığı aşikar.

Bence herkesin Gnome’a geçmesi gerekiyor. KDE uygulamlaarının muadilleri Gnome’da da var zaten. Ayrıca Gnome daha hafif ve daha basit. Bu yüzden Gnome kullanalım ve uygulama geliştireceksek Gnome Library kullanarak geliştirelim. Sağlıcakla kalın.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.