Linuxta Hafif Web Tarayıcı

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

En çok kullanılan iki tane tarayıcı var. Firefox ve Chrome. İkisi de plugin destekliyor, ikisi de güzel özelliklere sahip ve sürekli geliştiriliyor. İkisi de iyi bir geçmişe sahip ve sağlam ekipler tarafından geliştirilmekte. Ayrıca büyük bir kullanıcı kitlesine sahipler. Gerek masaüstü gerek mobil olsun her ortamda çalışan versiyonları var. Neredeyse her işletim sistemini destekliyorlar. Bunun gibi daha birçok özelliklere sahipler. Fakat gelin görün ki her programda olduğu gibi yeni özellikler eklendikçe bu güzel tarayıcılar hantallaşıyorlar. Çünkü sırf tutulmak için gerekli gereksiz ne kadar özellik varsa içlerine konuyor. Özellikle HTML5 ve CSS3 çıktıktan sonra iyice saçmalamaya ve hantallaşmaya başladılar. Ayrıca plugin destekleri olması da büyük bir dezavantaj aslında. Çünkü plugin yazılması için tarayıcının her özelliğine plugin tarafından müdahale edilebilmesini sağlayan API’ler yazılması gerekir ve bu normal çalışmasını bozabilir.

Bunu teknik olarak anlatmaya çalışmayacağım. Kabaca söylersek ne kadar az plugin o kadar hızlı tarayıcı. Ayrıca form doldurma, siteyi başka dile çevirme falan filan gibi çok gerekli olmayan hatta hiç gerekli olmayan bir takım özellikler de yapmışlar. Bir developer için bunlar dünyanın en gereksiz şeyleridir. Hangi developer ingilizce sitenin bir program tarafından saçma sapan ifadeler içeren Türkçe siteye çevirmesini ister ki? Form doldurma özelliği gerekli olduğunu düşünebilirsiniz ama aslında o da pek gerekli değil. Bir zahmet mail adresinizi, ad soyadınızı, admin kelimesini filan elinizle yazıverin. Biraz klavyeyle haşır neşir olmaktan zarar gelmez ki biz developerız ve işimiz hep klavyeyle olur.

Velhasıl Chrome ve Firefox iyice hantallaştı ve beni düzgün çalışan bir web tarayıcı bulmaya zorladı. Ufak bir araştırmayla Midori isimli web tarayıcıya ulaştım ve hemen kurdum. Yaklaşık bir saattir kullanıyorum ve şimdiye kadar hiçbir kötü tarafını görmedik. Çökme yada yavaşlama gibi saçmalıklar yapmadı henüz ve inanıyorum ki yapmaz. Gereksiz pluginler yok çünkü plugin desteği yok. Olmasına gerek de yok. Belki web geliştirme esnasında kolaylıklar sağlamayacaktır ama sorun değil. Canavar gibi bilgisayarımda kağnı gibi çalışan ama işlerimi kolaylaştıran bir program yerine tıkır tıkır çalışan ama işleri onun kadar kolaylaştırmayan bir programı tercih ederim. Ayrıca kolaylıklar bizim için iyi birşey değildir. Çünkü insan bu şekilde kendini geliştiremez. Zorluklarla başa çıkmayı öğrenmemiz gerekiyor bunun için de zorluklarla karşılaşmamız gerekiyor. Tamam Firebug özelliği çok hoş bir özellik ama o kadar da şart değil yani. Neyse. Yeni tarayıcımla mutluyum 😀


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

2 yorum

Mucip ÖZ · 09/08/2014 09:41 tarihinde

Emir Buğra Merhaba,

Midori nin windows sürümünü windows 8 e kurdum ancak tarayıcı direk çöküyor. Yani ne yaptıysam tarayıcıyı çalıştıramadım. Sen sanırım linux için olanını kullanıyorsun ve sorun yaşamadın.

Emir Buğra KÖKSALAN · 11/08/2014 17:58 tarihinde

Evet linuxta Midori 0.5.8 versiyonunu kurdum ve sorunsuz çalışıyor. Windows sistem 64 bit mi? Belki loglara bakarsanız çökme sebebini öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.