Laravel maceraları – 2- Projeyi paylaşımlı hostinge yüklemek

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Önceki yazımda belirttiğim gibi Laravel çatısı çok bencildir. Koskoca sunucuyu sırf kendisini çalıştırmamız için konfigüre etmemizi ister. Apache veya Nginx’i Laravel için ayarlamamız gerekiyor. Laravel büyük ekiplerle büyük projeleri yapabilmek için geliştirilmiş bir çatı olduğu için bu istek mazur görülebilir ama herkes böyle büyük projeler geliştirecek diye bir kaide yok. Mesela adam öğrenci, kendini geliştirmek istiyor ve dönem ödevini Laravel kullanarak yapmak istiyor. Ama küçük programcımızın henüz bir sunucusu yok, server kurmayı falan da bilmiyor. Biryerden 1 GB’lık hosting almış ve buraya projesini kurmak istiyor. Sunucuya müdahale etme şansı zaten hiç yok. Ee bu arkadaş ne yapacak peki?

Çok küçük bir tyo vereceğim. Bu tyo o kadar küçük ki yani bunun için bu kadar yazıyo, bu kadar tantanaya gerke yoktur herhalde. Adım adım anlatıyorum şimdi.

  1. “public” klasörünün içindeki “index.php” dosyasını bir üst dizine yani Laravel projemizin ana dizinine kopyalayın.
  2. index.php dosyasında iki yerde “require” yapılıyor. Dizin değiştirdiğimiz için bunların path’lerini güncellememiz gerekiyor. Örneğin 
    1
    $app = require_once __DIR__.'/../bootstrap/app.php';

    yazan yeri 

    1
    $app = require_once __DIR__.'/bootstrap/app.php';

    şeklinde güncelliyoruz. Diğer satırı da aynı şekilde tabiki.

  3. “public” klasörünün adını “assets” veya “images” olarak da değiştirebilirsiniz çünkü CSS, JS veya imaj dosyalarınız artık burada duracak ve webden erişilebilir olacak.
  4. Diğer klasörlere erişilmemesi gerekiyor o yüzden onların içine htaccess koyup
    1
    Deny from all

    yazıyoruz.

Evet hepsi bu kadar. Bunları yaptıktan sonra Laravel projelerinizi paylaşımlı hostinge koyup çalıştırabilirsiniz. Fakat bu yöntem Laravel’in mantığına biraz aykırı ama herkes kendi sunucusunu kuramadığından ve çoğu kişinin özellikle öğrenci ve Laravel’e yeni başlamış olan hatta PHP’ye yeni başlayıp Laravel öğrenmekte olan arkadaşlar için projelerini shared hostingde çalıştırmaları gerektiğinden bu yöntemi kullanabilirler. Güvenlik zaafiyeti veya başka problemler çıkartır mı bilmiyorum incelemeke lazım ama bazı projeler için sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum. Tabiki eğer büyük bir proje yapıyorsanız ve binlerce ziyaretçi filan alacaksanız ayrıca bir server kurup Nginx ile beraber Laravel entegrasyonunu yapıp kullanmanız gerekecektir.

Şimdilik esen kalın. Bol kodlamalı günler dilerim.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.