Hacker Bozuntularına Duyurular

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Bir keresinde 15 yaşında kendine hacker diyen bir veletle tanıştım. Çocuğumuza babası bilgisayar almış ve kendi haline bırakmış. Hiçbir terbiye, ahlak, görgü kuralı, nezaket filan öğretmemiş. Çocuk “babbbaaaa” demiş ve babası da sussun diye bilgisayarı eline vermiş. Çocuğumuz da naapsın öyle salak salak internette dolaşırken hackerlıkla ilgili bazı haberler görmüş ve bir hevesle bu işe merak salmış. “Flaş flaş flaş: Hindistanlı hackerlar Amerikan devlet sitesini çökertti. Bomba haber: İsrailli hackerlar müslüman sitelerini deface ediyor. Günün haberi: Anonymous Türk sitelerini yerle bir etti.” falan filan gibi haberleri okuyup galeyana gelmiş ve “ben de yapacam aaaazlarına s.çıcam hepsinin hmhmm” deyip Google’lamaya başlamış.

Küçük şempanzemiz engin bilgi denizinden bazı hazır araçları indirmiş, neresine nasıl tıklayacağını öğrenmiş ve karşısına çıkınca altına kaçıracağı adamların sitelerine girip birşeyler yapmış. Sonra da bazı sitelerde “ben yaptım abi valla ben yaptım işte başardım hehee” diyerek screenshot atmış. Sonra da gelmiş sağda solda “hackerım abi ben” diyerek hava basmış.

Tabiki böyle küçük solucanlara pabuç bırakacak değiliz. Yazılım geliştiricilerin gecesini gündüzüne katarak yaptıkları sitelerde gözden kaçan ufak hataları kullanarak herşeyi mahfetmeleri kesinlikle hoş karşılanacak bir şey değil. Bunu kimse kabul etmez. Böyle emek nedir bilmeyen çakal yavrularına hadlerini bildirmek gerekir. Allah’tan başımızda devlet büyüklerimiz (!) var ve kanunlar çıkarmışlar ve bakılırsa iyi iş çıkarmışlar. En basitinden şu kanuna bakalım:

Madde 243 – (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada
kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

Türk Ceza Kanunu Madde 243’te aynen böyle yazıyor. Link ise şurada: TCK 243 (Tarihlerimiz 31.07.14) Ayrıca madde 244 ve 245’te de çok hoş kanunlar var. Aslında böyle tiplerin pipilerini kibritle yakmak var ama bu kanunen suç sayıldığı için biz de yine güzel ülkemizin kanunlarına başvuruyoruz.

Tabiri caizse ilmek ilmek örerek geliştirdiğiniz sistemlere kimsenin bozmasını istemiyorsunuz ama malesef bazen böyle hadiseler yaşanıyor ama tamamen korumasız da değiliz. Bir durum varsa soluğu doğrudan o il/ilçede bulunan adliyede alıyoruz ve gereken işlemler yapılıyor. İlgili şahıs ya da şahıslar yakalanıp hapse atılıyor ve akılları başlarına geliyor.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.