Centos 7 Mail Problemi (Amavis bağlantı hatası)

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Bazen mail gönderim ve alımında problemler olur. Bu problemlerin birçok sebebi olabilir. Bu sebeplerden bazıları şunlardır: bazı servislerin IPv6 için ayarlanmış olması ve sistem genelinde IPv6’nın kapatılması, Amavis’e bağlanamama, iptables veya firewalld tarafından 25 portunun kapalı kalmış olması vs. Biz şimdi amavis’e bağlantı hatasının nasıl çözüldüğüne bakacağız.

Öncelikle mail loglarına bakıyoruz:

tail -f /var/log/maillog

Buraya bakarken webmailden giriş yapıp mail göndermeyi deniyoruz. Orada şuna benzer bir hatayla karşılaşırız:

delivery temporarily suspended: connect to 127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused

Burada anlaşıldığı üzere 10024 portuna bağlanamadığı için mail alım ve gönderim işlemlerinin geçici olarak bekletildiği görülmektedir. Peki 10024 portu kime aittir? Bu port amavis’e aittir ve amavis durmuş olabilir veya hiç başlamamış olabilir. İşte bu durumda yazmamız gereken komutlar aşağıdadır:

systemctl restart amavisd
systemctl enable amavisd

Öncelikle amavis’i yeniden başlatıyoruz ve sonra sistem açılışında otomatik başlamasını sağlıyoruz. Amavis’in durmasının birkaç sebebi olabilir. Bu sebeleri bilirsek benzer bir hatayla karşılaştığımızda hızlıca çözüm bulabiliriz. Bu sebepler ispconfig veya diğer hosting yönetim panelinizin otomatik güncelleme yaparken bu servisi kapatmış olabilir, dışarıdan DDOS saldırısı alırsanız amavis kendini kapatmış olabilir, amavis kendi veritabanını güncellerken bir sorunla karşılaşmıştır ve kendini kapatmış olabilir.

Şimdiden herkese mutlu günler dilerim.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.