Bitcoin fiyatları neden bu kadar değişken?

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Şuan tüm dünyada bitcoin rüzgarı şiddetli bir şekilde esiyor. Birkaç ay önce bitcoin sadece sınırlı bir grup tarafından bilinmekteyken şuan neredeyse duymayan kalmadı. Bunun en önemli sebebi fiyatların kısa sürede aşırı şekilde yükselmesi ve bunun basında haber konusu yapılması. Televizyon ve gazetelerde hergün haberleri yapılınca da herkesin dikkati bitcoin üzerine odaklanmış oldu.

Bitcoin serbest piyasa ekonomisinin en bariz örneği. Alış-satış işlemleri borsa siteleri üzerinden yapılmakta. Yıllar önce ilk çıktığında bu kadar yüksek fiyatlardan satılmıyordu ama insanlar duydukça ve alım yaptıkça fiyat yükseldi ve şuan 1 bitcoin fiyatı 60 bin tl’nin üzerinde. Ülkemizde fiyatların bu kadar yüksek olmasının bir diğer sebebi de doların yükselmesi. Yurtdışı borsalarında bitcoin fiyatı 16000 USD olduğu için ülkemizde de 16000×3.80=608000 TL civarlarında seyretmekte. Dolar düşerse bu fiyatlar da düşecektir tabiki.

Mart ayında bitcoin 4000 tl civarlarındaydı. Mayıs ayına doğru 15000 TL, temmuz ayında 20000 TL üzerine çıktı. Her ay yaklaşık 5000 tl artarak aralık sonunda 70000’i gördü. Bitcoin her rekor kırdığında medyada geniş yer buldu ve haberi yapıldıkça daha çok insanın dikkatini çekmeye başladı ve alım yapmalarını sağladı. Alım yapıldıkça fiyatlar arttı ve şuan 60-70 bin TL arasında dolaşıyor.

Bitcoinin gelecekteki bu yükselişini gören bazı insanlar aylar/yıllar öncesinden BTC biriktirmeye başladılar ve bazı insanların 2000 bitcoini olduğunu duyuyoruz. 2000 bitcoin şuan yaklaşık 120 milyon TL yapmaktadır. Bu insanlar örneğin 100 adet bitcoini piyasaya sürseler BTC fiyatları yüksek oranda düşer (yaklaşık 10bin TL kadar). Sonra tekrar alım yaparlar ve fiyatlar yine yükselir. Bu kişiler için birkaç yüz bin liralar para değildir ve zaten bu şekilde dalgalanma yaparak insanların telaşa düşmelerini ve ellerindeki BTC’yi satmalarını sağlamaktadırlar. Yeni katılan insanlar da bu tuzağa düşmekte ve ellerindeki BTC’yi zararına satarak bu insanları daha çok zengin etmektedirler. BTC grafiğine baktığımızda her 2-3 haftada bir bu şekilde yüksek miktarda düşüş olduğu ama sonradan daha yüksek şekilde çıkış olduğu görülmektedir.

Eğer yatırım yapacaksanız kısa sürede kâr etmeyi düşünmeyin. Bu aralar aldığınız BTC’yi en az 2 hafta bekletin ve fiyatlar yükselince satın. Aksi halde balinaların tuzağına düşmüş olursunuz ve bir lokmada yutulursunuz. Herkese başarılar dilerim.

 


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.