Apache Alias Eklemek

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Şuan windowstayım ve wamp kullanıyorum. Bu yüzden wamp‘ta alias nasıl eklenir onu söyleyeceğim. İlerleyen zamanlarda linux ortamında bunu nasıl yapılacağını da yazabilirim. Öncelikle bu ne işimize yarar ondan biraz bahsedeyim. Normalde apache bizim c:\wamp\www klasörünü görür. Temel dizin burasıdır. Adres çubuğuna “localhost” yazdığımız zaman bu dizinin içeriğini gösterir. Ama örneğin farklı bir dizini de görmek istersek nasıl yapacağız? Örneğin eclipse workspace‘indeki çalışmalarınızı ikidebir www klasörüne kopyalamak istemiyorsunuz. Yaptığınız değişikliğin anında görmek istiyorsunuz. Bunun için alias tanımlayabilirsiniz. Örneğin http://localhost/eclipseworkspace/ diye bir alias tanımlarsınız ve bu adrese request yapıldığı zaman “C:/Users/emir/workspace/” dizinine bakmasını sağlayabilirsiniz.

Bunun için öncelikle C:\wamp\bin\apache\apache2.2.22\conf\httpd.conf dosyasını text editör ile açıyoruz. Ya da sağ alt köşedeki wamp simgesine tıkladıktan sonra Apache – httpd.conf seçeneğine tıklıyoruz ve notepad ile açılıyor. Burada en altta şöyle bir ifade var:

Include "c:/wamp/alias/*"

Bu şu anlama gelir: Bu klasördeki tüm dosyaları config olarak al. Zaten bu dizine baktığımızda phpmyadmin.conf, webgrind.conf gibi config dosyaları görürüz. Bunların içini açtığımızda bazı Alias tanımlamaları olduğunu görürüz. Biz de aynısını yapacağız. Şimdi adım adım şunları yapıyoruz:

  1. eclipseworkspace.conf isimli boş bir dosya oluşturun.
  2. İçerisine şunu yapıştırın (dizinleri kendinize göre değiştirmeyi unutmayın. Ayrıca slash değil ters slash kullanıyosunuz. Sağa yatık olanı yani):
Alias /eclipseworkspace "C:/Users/emir/workspace/" 

# to give access to webgrind from outside 
# replace the lines
#
#        Order Deny,Allow
#    Deny from all
#    Allow from 127.0.0.1
#
# by
#
#        Order Allow,Deny 
#   Allow from all
#

<Directory "C:/Users/emir/workspace/">
    Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
    AllowOverride all
    Order Allow,Deny 
    Allow from all
</Directory>
  1. Kaydedip kapatın ve tüm servisleri yeniden başlatın.

Artık adres çubuğuna http://localhost/eclipseworkspace/ yazdığınız zaman tüm değişiklikleri anlık olarak görebilirsiniz.

Esen kalın.

 

Kategoriler: PHP

Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.